انواع سبک‌ معماری در جهان + معرفی 15 سبک منحصر به فرد

 معماری، هنری فوق العاده و یکی از مهمترین دستاوردهای بشر محسوب می‌شود. مواردی مثل؛ عقاید شخصی، بومی، عقاید فرهنگی و… در معماری جلوه گر است. با گذر زمان، هر کدام از این نوع معماری‌ها، به یک سبک تبدیل شدند و جای خود را در دنیای بزرگ معماری پیدا کردند. در قرن اخیر انواع سبک معماری جدیدی جهان به وجود آمد. که دید مردم جهان را نسبت به معماری، فضاهای شهری و البته سبک زندگی تغییر داد. در ادامه قصد داریم شما را به صورت کلی با سبک های معماری شاخص جهان آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

 همانطور که گفتیم؛در صدسال گذشته، سبک‌های معماری جدیدی به دنیا معرفی شد و رفته رفته معماران جهان به این سمت سوق داده شدند که، معماری سنتی را با سبک‌های مدرن ترکیب کرده و آثار فوق العاده زیبایی را به وجود بیاورند. معماری در طول سالیان زیاد به دلایل مختلف که طیف وسیعی را هم شامل می‌شود، سبک خودش را تغییر داده است. بنابراین اگر به معماری علاقمند باشید باید به صورت کم و بیش با سبک های شاخص معماری جهانی آشنایی داشته باشید. تا بتوانید راحت‌تر سبک مورد نظر خود را بشناسید و اطلاعات بیشتری را در مورد آن کسب کنید.یبک معماری کلاسیک

 سبک معماری کلاسیک (Classical Architecture)

بیشتر بزرگان معماری جهان، معماری کلاسیک را مادر همه سبکهای معماری جهان می‌دانند. در معماری کلاسیک، معمولاً ظاهری زیبا و باوقار در کنار شکوه و عظمت مشاهده می‌شود. که سرآغازی برای طراحی‌های متفاوت آینده و شکل‌گیری سبک‌های دیگر بوده است. از شاخص‌ترین طراحی‌های معماری کلاسیک می‌توانیم به ساختمان‌ها و نقاط شاخص شهری در معماری روم و یونان باستان اشاره کنیم. با اینکه سال‌های زیادی از ساخت ساختمان‌های طراحی شده به سبک معماری کلاسیک می‌گذرد، اما هنوز هم این ساختمان‌ها زیبایی خیره کننده‌ای دارند. بیشتر این آثار را می‌توان در پایتخت کشورهای یونان و ایتالیا مشاهده کرد.

دوره زمانی سبک کلاسیک در معماری

از سال‌های ۸۵۰ پیش از میلاد مسیح تا ۴۷۶ بعد از میلاد مسیح بوده است.

 سبک معماری کلاسیک را چطور تشخیص بدهیم؟

هر سبک نشانه‌های متفاوتی دارد که، با این نشانه‌ها می‌توان با دیدن یک ساختمان یا اثر، سبک آن را تشخیص داد. نشانه‌های سبک معماری کلاسیک شامل موارد زیر می‌شود:

  •  ساختمان‌های بزرگ و وسیع
  •  استفاده از طرح‌های خمیده و گرد گوشه در طراحی المان‌ها و حجم‌های اصلی ساختمان
  •  کنگره دار بودن ستون‌ها و جداره‌ها
  •  کنده کاری‌های دستی در آن‌ها
  •  اتصال متعلقات زیاد زینتی به ساختمان
  •  انتقال حس شکوه و عظمت به محض نگاه کردن به آنها

 چند نمونه شاخص از معماری کلاسیک در جهان

  •  آمفی تئاتر کولوسئوم در شهر رم ایتالیا
  •  معبد پانتئون در شهر رم ایتالیا
  •  بنای آکروپولیس در شهر آتن یونانسبک معماری روم شرقی

 سبک معماری روم شرقی (Byzantine Architecture)

در دنیای معماری صاحب نظران زیادی وجود دارند، که تعداد زیادی از این افراد علاقه خاصی به معماری روم شرقی دارند. معماری روم شرقی به معماری بیزانتین یا معماری بیزانس نیز معروف است. بسیاری از افراد سبک روم شرقی را به تعدد یا زیاد بودن گنبدها و جزئیات تجملی فراوان می‌شناسند.

 یکی از هدف‌های این سبک این بوده که مخاطب را با استفاده از گنبدهای فراوان و همچنین استفاده هوشمندانه از موزاییک‌های براق شگفت‌زده کند. معمولاً سبک روم شرقی در قصرهای سلطنتی با شکوه، که با جزئیات تجملاتی و البته خیره کننده، استفاده می‌شود. در طراحی این سبک، سقف‌ها و ستون‌های بلند و البته تعداد زیادی گنبد در نظر گرفته می‌شد، تا بیننده با دیدن این بنا ها متقاعد شود که فردی مهم، قدرتمند ثروتمند در این بناها زندگی می‌کند.

 علاوه بر ساختمان های زیادی که با استفاده از این سبک ساخته شده‌اند، کلیساها و مساجد بسیاری هم به این سبک طراحی شده اند. نمونه آنها، آثار تاریخی و معماری شهر استانبول است.

 سبک معماری بیزانس را چگونه تشخیص بدهیم؟

 تشخیص سبک بیزانس یا روم شرقی از بقیه سبک‌ها آسان‌تر است. با دیدن بنا هایی که گنبدهای زیادی دارند و به جزئیات آن توجه زیادی شده است. و همچنین تجملات فراوانی دارند، شک نکنید که سبک آن بنا،  سبک معماری روم شرقی است.

 دوره زمانی سبک بیزانس در معماری

 سال ۳۳۰ میلادی تا ۱۴۵۳ میلادی

 نمونه‌های شاخص از معماری روم شرقی یا بیزانس

  •  مسجد ایاصوفیه شهر استانبول ترکیه
  •  کلیسای جامع سنت مارکو در شهر ونیز ایتالیا
  •  کلیسای سکره کور در شهر پاریس فرانسهسبک معماری رومانسک

 سبک معماری رومانسک (Romanesque)

یکی از سبک‌های شاخص و معروف در معماری جهان، سبک رومانسک است. ایین سبک به سبک معماری رومی وار نیز معروف است. آن چیزی که این سبک از معماری را شاخص کرده و از بقیه سبک‌ها متمایز می‌کند؛ استفاده از ستون‌های ضخیم در کنار بدنه‌های گرد و دایره‌ای شکل است.

سبک معماری رومی وار، به زمان قرون وسطا برمیگردد. در آن زمان عموماً بناهایی که با استفاده از این سبک معماری طراحی می‌شدند، ساده، بسیار سنگین و بسیار بزرگ بودند. ساختمانی که به این سبک ساخته می‌شد دیوارهای ضخیم و سنگین داشت و کل بنا هم بسیار سنگین بود. این در حالی بود که در این سبک، برخلاف دیوارهای ضخیم، تعداد پنجره‌ها خیلی کم بود. و همان پنجره‌هایی هم که در نظر گرفته می‌شد، بسیار کوچک بودند. در تزیینات داخلی استفاده شده در این سبک، بیشتر از طرح‌های زیگ زاگ و لوزی استفاده می‌شد.

 سبک معماری رومانسک را چگونه تشخیص بدهیم؟

 هر بنایی که با ستون‌های ضخیم و قطور و بدنه سازه گرد و دایره‌ای شکل دیدید، بدانید که این بنا به سبک رومی وار ساخته شده است.

 دوره زمانی سبک رومی بار در معماری

از سال ۹۰۰ تا ۱۲۰۰ میلادی ساختمان هایی با این سبک ساخته می‌شد.

 چند نمونه شاخص از معماری رومانسک یا رومی وار

  •  کلیسای جامع دورهام در شهر دورهام انگلستان
  •  برج معروف پیزا در ایتالیا
  •  بیشتر بناهایی که در شهر سن جیمینیانوایتالیا وجود دارند سبک معماری گوتیک

 سبک معماری گوتیک (Gothic Architecture)

سبک معماری گوتیک، تغییر و تحول بزرگی در دنیا ایجاد کرد. این سبک ، پیشرفت بزرگی در دنیای معماری محسوب می‌شد و جزو دستاوردهای اروپاییان بود. در سبک معماری گوتیک، ساختمان هایی طراحی و ساخته شد که با دیگر ساختمان‌ها تفاوت‌های زیادی داشتند. این ساختمان ها عموماً بلندتر و سبک‌تر بودند و طوری ساخته می‌شدند که بیشتر از بقیه ساختمان‌ها خودنمایی می‌کردند. وجود طاق‌های نوک تیز در کلیساها نشان دهنده استفاده از این سبک معماری در آنها است.

جذابیت سبک معماری گوتیک باعث شد تا در بازه زمانی اواسط قرن ۱۸ تا ۲۰ میلادی این سبک دوباره احیا شود و همین امر باعث شد جهان دوباره شاهد ساخت ساختمان‌هایی با استفاده از سبک  گوتیک باشد.

 سبک معماری گوتیک را چگونه تشخیص بدهیم؟

 هر وقت بنا یا ساختمانی که دارای ستون‌های فرعی باریک، مناره‌های مارپیچ و ستون‌های اصلی قوسی شکل بود دیدید، بدانید که سبک معماری آن گوتیک است.

 دوره زمانی سبک گوتیک در معماری

 از سال ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ میلادی ساختمان هایی با این سبک ساخته می‌شد.

 چند نمونه شاخص از معماری سبک گوتیک

  •  کلیسای وست مینستر در لندن
  •  کلیسای نوتردام در پاریس
  •  کلیسای جامع کلن در آلمانسبک معماری رنسانس

 سبک معماری رنسانس (Renaissance Atchitecture)

سبک معماری رنسانس به سبکی معروف است اصلاحات ظاهری فراوانی ایجاد کرد. در ابتدای مقاله درباره معماری کلاسیک صحبت کردیم. سبک معماری رنسانس با رعایت آن چیزی که یونانی‌ها به عنوان عوامل معماری کلاسیک می‌شناختند، ظاهر معماری کلاسیک را دچار تحول کرد و در واقع به آن جانی تازه بخشید.

 سبک معماری رنسانس تناسب های معماری کلاسیک را حفظ کرد. اما کاری کرد که ساختمان‌های ساخته شده با این سبک زیباتر به نظر برسند. بسیاری از افراد صاحب نظر در دنیای معماری جهان معتقدند که، سبک معماری رنسانس نسخه پیشرفته‌تر از معماری کلاسیک است و زیبای بیشتری نسبت به آن دارد.

 سبک معماری رنسانس را چگونه تشخیص بدهیم؟

 بناهایی که عموماً دارای ستون‌هایی با همان شکل معماری کلاسیک هستند، اما در قسمت سنگ فرش‌ها و گنبدها تغییراتی داشته‌اند، به سبک معماری رنسانس ساخته شده اند.

 دوره زمانی سبک رنسانس در معماری

 در بین سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۷۰۰ میلادی ساختمان‌هایی با این سبک در اروپا ساخته می‌شد.

 چند نمونه از معماری به سبک رنسانس

  •  کلیسای سن پیتر روم
  •  موزه لوور پاریس
  •  کلیسای جامع فلورانس
  •  کلیسای جامع میلان سبک معماری باروک

 سبک معماری باروک (Baroque Architecture)

سبک باروک با دوران رواج یافتن کلاه گیس‌های تجملی همزمان شد. این سبک به جنبه‌های ظاهری تزئینات بناها توجه بسیاری داشت. برای اولین بار در سبک معماری باروک از المان‌های تزئینی با حجم زیاد در بناها استفاده شد که دارای دقت و جزئیات زیادی هم بودند. این سبک در انتهای قرن نوزدهم میلادی به اوج خود رسید و بناهایی که بر اساس این سبک ساخته می‌شدند به علت تزئینات فراوانی که داشتند، خیره کننده بودند.

 سبک معماری باروک را چگونه تشخیص دهیم؟

 این سبک نشانه‌های فراوانی دارد که می‌توان به نقاشی‌های کشیده شده روی سقف، نورپردازی‌های نمایشی و تزیینات زیاد و خیره کننده اشاره کرد.

 دوره زمانی سبک باروک در معماری

 در بازه زمانی بین سال‌های ۱۶۰۰ تا ۱۷۵۰ میلادی ساختمان‌هایی به سبک باروک در جهان ساخته می‌شدند.

 چند نمونه از معماری به سبک باروک

  •  کلیسای جامع سنت پل لندن
  •  فواره تروی در رم
  •  کاخ ورسای در فرانسهسبک معماری نئوکلاسیک

سبک معماری نئوکلاسیک (Neoclassicism Architecture)

سبک معماری نئوکلاسیک در  بازه ای از زمان با سبک باروک هم دوره شد. این سبک به علت زرق و برق و در بعضی از موارد توسط افراط موجود در این سبک معماری که خیلی‌ها هم آن را می‌پسندیدند، کنار زده شد. این سبک هم مثل سبک رنسانس از سبک معماری یونان و رم پیروی می‌کرد. تنها تفاوتی که این سبک نسبت به معماری رنسانس داشت، حفظ قوانین و تناسبات در بعضی از عناصر معماری کلاسیک بود.

 معماری نئوکلاسیک را چگونه می‌توان تشخیص داد؟

 در این سبک، ساختمان‌هایی شبیه به سبک کلاسیک اما با ظاهری نوتر و با سنگ فرش‌ها گنبدها و ستون‌هایی که به طور جدی از معماری کلاسیک پیروی کرده، ساخت می‌شده است.

دکوراسیون نئوکلاسیک چیست؟ + ویژگی‌های جذاب آن
حتما بخوانید:

 دوره زمانی سبک نئوکلاسیک در معماری

 از سال ۱۶۰۰ تا ۱۷۵۰ میلادی ساختمان‌هایی به سبک نئوکلاسیک در جهان ساخته می‌شد.

 چند نمونه از سبک نئوکلاسیک

  •  دروازه برندنبرگ در برلین
  •  کاخ سفید واشنگتن دی سی
  •  موزه آرمیتاژ در سن پترزبورگ سبک معماری هنر نو

 سبک معماری هنر نو (Art Nouveao)

سبک هنر نو در اواخر قرن ۱۹ شکل گرفت و تا اوایل قرن بیستم، در معماری جهان بیشتر دوام نداشت. این سبک از اشکال گیاهان و طبیعت در ظاهر بناها استفاده می‌کرد. یکی از ویژگی‌های بارز سبک معماری هنر نو، استفاده از انواع انحناها و خمیدگی‌ها بود. این سبک عمر طولانی در دنیای معماری جهان نداشت. بیشتر ساختمان هایی که در مدت زمان حیاتش با استفاده از سبک هنر نو ساخته شدند، در شهر پاریس وجود دارد.

 سبک معماری هنر نو را چگونه تشخیص بدهیم؟

 ساختمان‌هایی که خطوط خمیده فراوانی دارند و در آن از تزیینات گیاهان استفاده شده، بی شک با استفاده از سبک معماری هنر نو ساخته شده‌اند.

 دوره زمانی سبک هنر نو در معماری

از سالهای ۱۸۹۰تا ۱۹۲۰ میلادی از این سبک استفاده می‌شد.

 نمونه‌های سبک هنر نو

  • ساختمان لاویروت در پاریس
  •  ورودی مترو پاریس
  •  موزه اورتا در شهر بروکسلسبک معماری آرت دکو

سبک معماری آرت دکو (Art deco)

سبک آرت دکو، عامل وجود تمام شکوه زرق و برق و عظمت در معماری قرن بیستم است. این سبک، به سبک معماری تزیینی نیز معروف است. سبک معماری آرت دکو توانست با استفاده از اجزای گرانقیمت و البته زیبا، به ساختمان‌ها زیبایی و جذابیتی دو برابر ببخشد و ظاهر آنها را شیک‌تر کند. شاخصه این سبک گران قیمت بودن آن است و به همین علت بعد از مدتی کمرنگ شد و استفاده آن کاهش محسوسی پیدا کرد.

 چگونه سبک معماری آرت دکو را تشخیص دهیم؟

در این سبک از نقوش هندسی بسیاری استفاده می‌شد. در سبک معماری آرت دکو رنگ‌های زنده کاربرد فراوانی داشتند و در نما از کروم استفاده می‌شد.

 دوره زمانی سبک آرت دکو در معماری

 این سبک در بازه زمانی بین سال‌های ۱۹۱۵ تا ۱۹۳۰ بسیار مورد استفاده قرار می‌گرفت و بعد از آن کم رنگ شد.

 نمونه‌های سبک آرت دکو

  •  برج کرایسلر در نیویورک
  •  برج امپایر استیت نیویورکسبک معماری مدرن

سبک معماری مدرن (Modernism)

سبک معماری مدرن، یک سبک جذاب است که ماهیتی مینیمالیستی دارد. به طور کلی استفاده از تزیینات ظاهری در آن کاربردی ندارد. سبک مدرن سبکی است که در آن طراحی و فرم تابع عملکرد است و اشکال مستطیل و مکعب در آن بسیار استفاده می‌شود. در این سبک عموماً از پنجره‌های بزرگ استفاده می شود که در بیشتر بناهای مدرن دیده می‌شود.

 سبک معماری مدرن را چطور می‌توان تشخیص داد؟

 بناهایی که در آن از اشکال مکعبی و مستطیل، بسیار زیاد استفاده شده و ظاهر آن ساده و بدون تزیین است، بدون شک از سبک معماری مدرن در آن استفاده شده است.

بررسی ویلاهای مدرن شمال کشور به همراه 4 نکته مهم آن
حتما بخوانید:

 دوره زمانی سبک معماری مدرن

 بیشترین استفاده از سبک معماری مدرن در طراحی ساختمانها و بناها از ابتدای قرن بیستم تا حدود دهه ۱۹۸۰ میلادی بوده است.

 نمونه‌های سبک مدرن

  •  خانه آبشار یا فالینگ واتر در پنسیلوانیا
  •  مرکز باربیکن لندن
  •  ساختمان شهرداری شهر بستان سبک معماری هایتک

 سبک معماری هایتک (Hightech Architecture)

سبک هایتک با تکنولوژی پیشرفته است. وقتی که درباره سبک معماری هایتک صحبت می‌کنیم، بسیاری از صاحب نظران در این زمینه، مثال‌های جالبی درباره این سبک می زنند. آنها معتقدند معماری هایتک مثل این است یک فرد لباس‌های خود را به صورت پشت و رو بپوشد. ممکن است بپرسید چرا این تشبیه درباره سبک معماری‌های تک به کار برده می‌شود؟

 دلیل آن این است که در سبک هایتک همه ابزارها و تجهیزات پیشرفته‌ای که معمولاً تا قبل از این سبک در داخل ساختمان و در پس زمینه استفاده می‌شد، به بیرون و در بخش نما منتقل گردیده است. در درون ساختمان هم از فرم‌های مختلف و انعطاف پذیر مورد استفاده قرار ‌گرفته است.

 چگونه سبک معماری هایتک را تشخیص بدهیم؟

 ساختمان‌هایی با نورپردازی زیاد در بخش نما هستند و در کنار آن از لوله‌ها و تجهیزات پیشرفته دیگر در نمای ظاهری ساختمان استفاده شده است، از این سبک پیروی می‌کنند.

 دوره زمانی سبک معماری هایتک

 در بین سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۵ میلادی در کل جهان از این سبک استفاده می‌شده است.

 نمونه‌های سبک هایتک

  •  بانک هنگ کنگ
  •  بانک شانگهای
  •  مرکز ملی هنر و فرهنگ ژرژ پمپیدو در پاریسسبک معماری پست مدرن

 سبک معماری پست مدرن (Postmodernism Architecture)

حرف و حدیث‌های زیادی درباره سبک پست مدرن وجود دارد. این سبک همه ابعاد و جنبه‌هایی که سبک مدرن در آن غیر انعطاف پذیر و خشک بود را تغییر داد. و به جنبه‌های بسیار انعطاف پذیر و البته زیباتر تبدیل کرد. بعضی از افراد هم معتقدند که سبک معماری پست مدرن، جنبه‌هایی از طنز را نیز با خود به همراه دارد. در این سبک بعضی اوقات، به سبک معماری کلاسیک هم گریزی زده می‌شود که البته با تغییرات زیادی همراه است.

 چگونه سبک معماری پست مدرن را تشخیص دهیم؟

 در این سبک، عموماً از اشکال عجیب و غریب در کنار رنگهای شفاف استفاده می‌شود. بعضی وقتها هم نشانه‌هایی از سبک کلاسیک را با خود به همراه دارد. در نتیجه در صورت استفاده از آن در ساخت و طراحی ویلا در شمال میتوان آن را به راحتی تشخیص داد.

 دوره زمانی سبک معماری پست مدرن

 این سبک معماری از دهه ۱۹۶۰ میلادی تاکنون در طراحی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 نمونه‌های سبک پست مدرن

  •  ساختمان خدمات عمومی پرتلند در نیواورلئان
  •  ساختمان  MI6 در شهر لندنسبک معماری آینده گرایی نو

سبک معماری آینده گرایی نو (Neo-futurism Architecture)

زمانی که از این سبک معماری در طراحی یک ساختمان یا بنا استفاده شود، شما را به یاد فیلم‌های تخیلی هالیوودی می‌اندازد. زمانی که این سبک معماری در کنار یک ذهن خلاق قرار بگیرد، متریال ها را به گونه‌ای کنار هم می‌چیند و از تکنولوژی به شکل استفاده می‌کند، که باعث جابجایی همه مرزهای معماری می‌شود. زمانی که برای اولین بار مخاطب این سبک را می‌بیند، به دلیل پیچ و قوس‌های زیاد و همچنین زاویه‌های عجیب، باورش برای او سخت است.

چگونه می‌توانیم سبک معماری آینده گرایی نو را تشخیص دهیم؟

 اگر ساختمان‌هایی با پیچ و قوس های زیاد و غیر عادی با اشکال هندسی تک تکه به کار رفته در آن دیدید، بدانید که سبک استفاده شده در آن، سبک معماری آینده گرایی نو است. در نتیجه در صورت استفاده از آن در ساخت و طراحی ویلا در شمال میتوان آن را به راحتی تشخیص داد.

 دوره زمانی سبک معماری آینده گرایی

 این سبک از دهه ۱۹۶۰ میلادی تا اکنون در طراحی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 نمونه‌های سبک آینده گرایی نو

  •  شهر هنر و علوم در والنسیا اسپانیا
  •  برج cherkin  در شهر لندن
  •  مرکز فرهنگی حیدر علی اف سبک معماری ساختار شکن

 سبک معماری ساختار شکن (Deconstructivism Architecture)

یکی از عجیب‌ترین سبک‌های معماری، سبک ساختار شکن است. اگر بخواهیم راحت بگوییم؛ معمارانی که از این سبک استفاده می‌کنند، ساختمان‌هایشان را طوری طراحی می‌کنند که انگار در حال ذوب شدن است. در این سبک، هیچ محدودیتی برای استفاده از طرح‌های موج مانند یا استفاده از المان‌ها و عناصر ساختار شکن وجود ندارد. سطوح کج و دیوارهای شیبدار از اجزای سبک معماری ساختار شکن هستند. قطعا این اشکال عجیب و غریب از قبل توسط معماران برنامه‌ریزی شده اند. زمانی که شما برای اولین بار یکی از این ساختمان‌ها را ببینید، به آسانی حس هرج و مرج به شما منتقل خواهد شد.

 چگونه سبک معماری ساختار شکن را تشخیص دهیم؟

در بناها یا ساختمان‌هایی که به این سبک ساخته شده اند، از متریال هایی استفاده میشود که نور را بازتاب می‌دهند و اشکال عجیب و غریب دارند. در نتیجه در صورت استفاده از آن در ساخت و طراحی ویلا در شمال میتوان آن را به راحتی تشخیص داد.

 دوره زمانی سبک معماری ساختارشکنانه

 این سبک از دهه ۱۹۶۰ میلادی تا به اکنون مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

 نمونه‌های سبک ساختارشکنانه

  •  موزه فرهنگ پاپ در سیاتل آمریکا
  •  موزه گوگنهایم بیلبائو
چند اصول طراحی ویلا ( از طراحی تا ساخت )
حتما بخوانید:

ممنون از این که تا انتهای این مقاله همراه به وب‌سایت ایستافرم بودید. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید، آموزنده، کاربردی و جذاب بوده باشد. همچنین شما عزیزان برای مطالعه مطالب مشابه، می‌توانید از لینک‌های زیر استفاده کنید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top