انواع سیستم گرمایشی و سرمایشی ساختمان (قسمت ۲)

ما در قسمت اول این مقاله درباره موضوعاتی مثل؛ انواع سیستم گرمایشی و سرمایشی، دلایل اهمیت سیستم‌های تهویه مطبوع و… صحبت کردیم. در ادامه این مقاله، گفته‌هایمان را کامل می‌کنیم.

سیستم‌های تمام هوا

بعضی از سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی ساختمان به سیستم‌های تمام هوا معروف هستند. این سیستم‌ها قابلیت انتقال حرارت بین محیط داخلی و خارجی را دارند. آن‌ها با پارامترهای مختلفی به دسته‌های متفاوتی تقسیم می‌شوند. مثلاً بر اساس منطقه، به تک منطقه‌ای، چند منطقه‌ای تقسیم می‌شوند یا از نظر نرخ جریان هوای هر فضا، به حجم متغیر و حجم ثابت هوا دسته بندی می‌شوند.Heating and cooling system of buildings with variable volume of air

سیستم گرمایشی و سرمایشی ساختمان با حجم متغیر هوا

بعضی از قسمت‌های ساختمان، به دلیل تغییر بار حرارتی نیازمند گردش هوای متفاوتی است. برای رسیدن به حرارت مناسب در این مکان‌ها، باید یک سیستم هوا با حجم هوای متغیر طراحی شده باشد. انواع متفاوتی از سیستم‌های تهویه‌ای، جزء سیستم‌های هوایی با حجم ثابت می‌باشند. سیستم VAV از یک واحد کنترل کننده هوا مرکزی ایجاد شده و هوا را به درون جعبه کنترل سیستم می‌فرستد.

به وسیله این سیستم‌ها امکان کنترل و تنظیم حجم هوای هر بخش به وجود خواهد آمد و به این ترتیب؛ بار حرارتی یا برودتی آن کاهش خواهد یافت. همچنین ممکن است که شرایط بار جزئی در ساختمان‌ها به شکلی باشد که به جریان هوای کمی نیاز باشد که در این شرایط، باعث کاهش توان فن و در نتیجه ذخیره انرژی خواهد شد.

 علاوه بر تمام این‌ها، این امکان وجود دارد که میزان جریان تهویه هم کاهش پیدا کند. از این طریق می‌تواند مشکلاتی را برای سیستم HVAC ایجاد کرده و بر کیفیت هوای داخل ساختمان، تأثیر بگذارد.واحدهای فن کوئل

واحدهای فن کوئل در سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی ساختمان

فن کوئل از معروف‌ترین انواع سیستم گرمایشی و سرمایشی محسوب می‌شود. در حقیقت فن کوئل، یک دستگاه کوچک است که برای گرم و خنک کردن سیم پیچ‌ها، فن و سیستم کنترل کننده کاربرد دارد. در سیستم‌های مرکزی، چیلرها برای تولید آب خنک در فضای مطبوع و واحدهای فن کویل برای تولید گرمایش در دیگ‌های بخار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کنترل کننده‌های موجود بر روی فن کوئل‌ها برای تنظیم دما و جریانات هوا کاربرد دارند. در صورتی که تصمیم دارید از آن‌ها در فضای داخلی ساختمان استفاده کنید؛ باید بدانید که فن کوئل‌ها عموماً سر و صدایی جزئی دارند و ممکن است که باعث به هم خوردن تمرکز شما شوند.

بعضی از مدل‌های فن کوئل به وسیله سیستم آب-هوا کار می‌کنند. معمولاً سیستم‌های آب-هوا را یک سیستم ترکیبی می‌شناسند که هر دو مزیت سیستم‌های تمام هوا و تمام آب را داراست. به طور کلی؛ دو نوع اصلی از فن کوئل ترکیبی تولید می‌شود که با نام واحدهای فن کوئل مستقل و واحدهای القایی شناخته می‌شوند.

بازسازی کردن ساختمان چیست؟ + چه تفاوتی با نوسازی دارد؟
حتما بخوانید:

تأثیر پمپ‌های حرارتی در تأمین سیستم گرمایشی ساختمان

معمولاً در هوای سرد در ساختمان‌های بزرگ، برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی، از پمپ‌های حرارتی با منبع آب استفاده می‌شود. این پمپ‌ها بر اساس انتقال حرارت کار می‌کنند و یکی از بهترین انواع سیستم گرمایشی و سرمایشی ساختمان محسوب می‌شوند. ساختمان‌های مناطق متفاوت، می‌توانند با استفاده از چند پمپ حرارتی به صورت جداگانه کنترل شوند؛ چون هر پمپ حرارتی مطابق با هر منطقه، کنترل خواهد شد. همچنین می‌توان این پمپ‌ها را به عنوان منبع اصلی گرمایش و سرمایش به کار برد.

در این نوع سیستم گرمایشی و سرمایشی، از هیچ نوع چیلر و یا سیستم تبرید دیگری استفاده نشده است. در صورتی که یک ساختمان فرآیند خنک‌کننده و گرمایشی به صورت همزمان نقاط مختلف نیاز داشته باشد؛ پمپ حرارتی می‌تواند این وظیفه را انجام دهد و گرما را از یک بخش به بخشی دیگر، بدون نیاز به دیگ بخار یا برج خنک‌کننده ببرد.سیستم گرمایش و سرمایش

پنل‌های گرمایش و سرمایش

یکی دیگر از انواع سیستم گرمایشی و سرمایشی، پنل‌های گرمایش و سرمایش در کف، دیوار یا سقف هستند و می‌توانند منبع خوبی محسوب شوند. همچنین این پنل‌ها به پنل‌های تابشی هم معروف هستند.

پس اگر در این زمینه، اسم گرمایش تابشی یا گرمایش از کف را شنیدید، بدانید که منظور همین مدل است. در زمان نصب این سیستم، یک یا چند لوله به طوری که اتلاف انرژی را تقریباً به صفر برسانند؛ در داخل سطح نصب می‌شوند.

در این نوع از سیستم گرمایشی و سرمایشی، لوله‌ها با سطحی بزرگ در بخش کناری در تماس قرار می‌گیرند تا برای خنک یا گرم کردن، به سطح دمایی مناسبی برسند. این فرآیند انتقال گرماً بیشتر به وسیله صفحات تابشی انجام می‌شود. در کنار آن هم حالت همرفت طبیعی بین هوا و صفحات انجام می‌گیرد.

از پنل‌های تابشی دیواری یا سقفی می‌توان برای گرمایش و سرمایش استفاده کرد. اما باید دقت لازم در نصب آن‌ها به خرج داده شود تا بر اساس استانداردها انجام شود و در آینده باعث ایجاد مشکلی نشود. هزینه نصب این سیستم نسبت به سایر سیستم‌ها، بیشتر است؛ اما به دلیل محدودیت دمای سطح، می‌تواند بسیار مفید واقع شود.

نکات مربوط به نوسازی و بازسازی خانه‌های قدیمی
حتما بخوانید:

نکته

بعد از نصب این سیستم، در هر منطقه از ساختمان یک سیگنال کنترل کننده به ترموستات وصل می‌شود تا دمای متوسط را کنترل و تنظیم کند. برای جلوگیری از یخ زدگی داخل لوله‌ها، می‌توان در سیستم خنک کننده مخلوط آب با گلیکول (ضد یخ) را به جای آب ساده استفاده کرد.

 اصلی‌ترین مزیت این سیستم گرمایشی و سرمایشی، فضای مورد نیاز کم را برای نصب می‌باشد. به این صورت که فقط چند اینچ از فضا برای نصب پنل‌ها کافی است.

تهویه مطبوع پشت بامی یا روفتاپ پکیج

روفتاپ پکیج جزو محبوب‌ترین سیستم گرمایشی و سرمایشی، محسوب می‌شود که دارای یک چرخه تبرید و فشرده سازی بخار است و دارای تجهیزاتی مثل منبع گرما، پمپ حرارتی و یک مقاومت الکتریکی است.

از بخش‌های اصلی این پکیج می‌توان به کنترل کننده هوا، فیلتر و… اشاره کرد. این سیستم را می‌توان به تعدادی کانال وصل و در یک منطقه با یک دستگاه با ظرفیت و اندازه بزرگ جایگذاری کرد.انواع سیستم گرمایشی و سرمایشی ساختمان

سیستم گرمایشی و سرمایشی به صورت مستقل

بسیاری از ساختمان‌ها برای تأمین نیازهای حرارتی و سرمایشی خود از یک سیستم گرمایشی و سرمایشی مرکزی و تهویه‌ای استفاده می‌کنند. در مقابل، بسیاری از ساختمان‌ها کوچک بوده و به همین دلیل به تجهیزات تهویه‌ای در داخل یک مکان نیازمندند. در این نوع ساختمان‌ها، باید سیستم گرمایشی و سرمایشی ساختمان برای اتاق خواب، سالن اصلی یا اتاق‌های دیگر به صورت مجزا طراحی و اجرا شود. از این تجهیزات می‌توان به بخاری‌ها یا اسپلیت‌ها اشاره کرد.

این سیستم‌های محلی شاید مثل سیستم‌های مرکزی، پیوسته نباشند، اما قسمتی از یک سیستم بزرگ تهویه مطبوع در کل ساختمان محسوب می‌شوند. از سیستم‌های گرمایشی مستقل می‌توان به بخاری‌های برقی قابل حمل، رادیاتورهای صفحه‌ای، شومینه‌ها و اجاق‌های چوبی و بخاری‌های مادون قرمز اشاره کرد که دارای منبع حرارت و سیستم توزیع مستقل هستند. در مقابل سیستم‌های خنک‌کننده مستقل دارای سیستم‌های فعالی هستند که کنترل رطوبت، توزیع مناسب هوا و خنک کنندگی و… را انجام می‌دهند. کولر گازی نمونه‌ای از آن می‌باشد.

سخن پایانی

از تجهیزات ضروری برای ساختمان‌ها، سیستم گرمایشی و سرمایشی و سیستم‌های تهویه مطبوع در مدل‌ها و انواع متفاوت هستند که می‌توان آن‌ها را به دو دسته سیستم‌های مستقل و مرکزی، تقسیم بندی کرد.

7 نکته مهم در بازسازی خانه های قدیمی که باید بدانید!
حتما بخوانید:

 ممنون از این که تا انتهای مقاله همراه وب سایت ایستافرم بودید. امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید و مطالب گفته شده در آن برای شما مفید، کاربردی و سودمند بوده باشند. همچنین شما عزیزان در صورت تمایل به مطالعه مطالب مشابه، می‌توانید از لینک‌هایی که در ادامه در اختیارتان قرار می‌گیرند، استفاده کنید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top