مراحل دریافت پروانه ساختمان به چه صورت است؟

 مهندسان و پیمانکاران برای اجرای پروژه ساخت و ساز خود نیاز به دریافت مجوز قانونی از طرف شهرداری هر منطقه مربوط به ملک مورد نظر دارند که به این مجوز پروانه ساختمان گفته می‌شود. اصولاً برای اینکه عملیات ساختمان سازی در یک چارچوب مشخص و بر اساس استانداردهای لازم انجام شود، این پروانه صادر می‌شود.

دریافت پروانه ساختمان برای اجرای پروژه ساخت و ساز الزامی است و اگر کارفرما بدون داشتن پروانه اقدام به ساخت و ساز کند کار غیر قانونی بوده و امکان استفاده از امکاناتی مثل تسهیلات بانکی، بیمه ساختمان و کارگران و مواردی از این دست را نخواهد داشت. هزینه دریافت پروانه ساختمان به عوامل متفاوتی از جمله شرایط زمین و ملک مورد نظر بستگی دارد که از طرف شهرداری مشخص می‌شود.

 ما تصمیم داریم تا در ادامه این مقاله به مراحل دریافت پروانه ساختمان بپردازیم و نکاتی که لازم است در این رابطه بدانید را با شما در میان بگذاریم. پیشنهاد می‌کنیم اگر قصد دریافت این مجوز را دارید و یا به طور کلی به این زمینه علاقه مند هستید؛ حتماً تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.پروانه ساختمان

دریافت پروانه ساختمان برای مناطق روستایی شمال کشور

 با توجه به اهمیت دریافت پروانه ساختمان، بهتر است شما اطلاعات کامل در مورد مدارک مورد نیاز و زمان اقدام برای این کار را بدانید. لازم به ذکر است برای ساخت و ساز در مناطق شمالی کشور مثل سایر استان‌ها باید مجوزهای مربوطه از شهرداری دریافت شود. نکته‌ای که در این زمینه وجود دارد تفاوت روش دریافت این پروانه در مناطق روستایی با مناطق شهری می‌باشد.

 در مناطق روستایی مالک باید درخواست خود را به صورت مکتوب به دهیاری ارائه کند. بعد از بازدید دهیار و شورا از ملک مورد نظر، در صورتی که ملک شرایط لازم را دارا بوده و مشکلات قانونی نداشته باشد، برای مراحل بعدی تأیید می‌شود. بعد از تأیید دهیاری، مهندس ناظر به موقعیت مورد نظر اعزام شده تا تأییدیه خود را ارائه کند. بعد از اینکه ناظر بنیاد مسکن و رئیس بنیاد مسکن تأییدیه‌های لازم را ارائه کردند، درخواست صدور پروانه انجام می‌شود. استعلام بنیاد مسکن برای صادر شدن مجوز ساخت و ساز از الزامات است.

 تفاوت مجوز ساخت با پروانه ساخت چیست؟

 در حقیقت پروانه ساختمان و مجوز ساخت فرقی با هم ندارند و روند دریافت پروانه ساخت که همان مجوز ساخت است با صدور دستور نقش انجام می‌شود و بعد از طی شدن امور اداری، در نهایت پروانه صادر خواهد شد.مجوز ساخت و ساز

چه اقداماتی نیاز به دریافت پروانه ساختمان دارند؟

  •  هرگونه تغییر در نقشه پروژه
  •  تعویض مهندس برای اجرای پروژه
  •  هرگونه تخریب و نوسازی در ساختمان
  •  هر گونه تغییر و تبدیل در پروژه
  •  پروانه ساختمانی اراضی بایر و باغها
  •  اضافه اشکوب

 تمام مواردی که در بالا به آنها اشاره کرده‌ایم؛ برای اجرا نیاز به دریافت پروانه دارند. در واقع پروانه سندی است که برای رعایت تمامی قوانین ساخت و ساز از طرف مالکین و ناظران پروژه در اختیار پیمانکار یا مالک قرار می‌گیرد. هر نوع سرپیچی از قوانین ذکر شده، باعث بروز مشکلاتی برای مالک پروژه و کارفرما خواهد شد.

تنظیم و تمدید پروانه ساخت برای ساخت و ساز ویلا در شمال
حتما بخوانید:

چه اطلاعاتی در پروانه ساخت ذکر می‌شوند؟

  •  مساحت زیربنای ملک
  •  تعداد طبقات مجاز برای ساخت و ساز
  •  نوع اسکلت ساختمان
  •  مشخصات شخص حقیقی یا مالک حقوقی متقاضی
  •  شماره پلاک ثبتی ملک
  •  نام مهندس ناظر بر پروژه
  •  تاریخ صدور پروانه ساختمان
  •  کروکی زمین

 مهلت شروع عملیات و اعتبار پروانه ساختمان در صفحه اول پروانه نوشته می‌شود و در صورت نیاز در آینده تمدید خواهد شد. دریافت سند مالکیت باید برای هر کدام از واحدهای ساختمانی با ارائه پایان کار توسط ناظر پروژه و صدور پایان کار به وسیله مرجع انجام شود.

 در هر کدام از مراحل ساخت و ساز اگر تخلفی از سمت کارفرما و پیمانکاران رخ دهد، ناظر پروژه موظف است که تخلف مربوطه را به مرجع صادر کننده پروانه ساختمان گزارش داده و آن‌ها را از ادامه روند عملیات پروژه باز دارد.مراحل گرفتن پروانه ساختمان

مراحل گرفتن پروانه ساختمان

 شهرداری هر منطقه برای راحتی در نظارت ساختمان‌های در حال ساخت و کسب اطلاعات مورد نیاز برای صدور پروانه ساختمان، مساحت زمین، موقعیت احداث، نوع کاربری، طبقات، مهندس ناظر، محاسبات و تاسیسات قابل استفاده در ساختمان، نوع مالکیت، تعیین هویت مالکیت، نحوه تمدید عوارض شهرداری عوارض نوسازی، کروکی، ابعاد چهارگانه زمین، گواهی عدم خلاف، گواهی پایان کار ساختمان، نداشتن خلافی ساختمان دفترچه‌های با عنوان شناسنامه صادر کرده و در اختیار پیمانکار یا مالک پروژه قرار می‌دهند.

 بنابراین برای دریافت مجوزهای مورد نیاز که برای شروع اجرای پروژه الزامی هستند نیاز است که مراحل زیر را به ترتیب طی شوند:

 ۱. تشکیل پرونده در شهرداری و خدمات خدمات الکترونیک

 در اولین قدم برای گرفتن پروانه ساختمان، مالک یا فردی که از طرف مالک وکالت دارند باید به شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه کرده و برای تشکیل پرونده اقدام کند. مدارکی که برای تشکیل پرونده نیاز خواهد داشت شامل:

  •  اصل و کپی سند مالکیت ملک
  •  اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی مالک
  •  ارائه برگه تسویه حساب عوارض نوسازی و عوارض شهرداری
برای استعلام سند ملک باید چه کار کنیم؟
حتما بخوانید:

 ۲. صدور دستور بازدید از ملک از طرف شهرداری

در مرحله دوم مسئولین شهرداری، مسئول شهرسازی را به ملک مورد نظر اعزام می‌کنند تا اطلاعات کاملی را در زمینه ابعاد ملک، عرض خیابان، بنای ساختمان مورد نظر، ساختمان‌های مجاور و… به دست بیاورد. کسب اطلاعات ذکر شده توسط مسئول شهرسازی، تعیین کننده تعداد طبقات ساختمان جدید خواهد بود. مشخصات بنای ملک از عوامل مهم در صدور پروانه ساختمان از سوی شهرداری می‌باشد.

 ۳. بررسی گزارش مأمور فنی و کاربری ملک

در حال حاضر قوانین ساختمان سازی در هر نقطه از شهرهای متفاوت واضح و مشخص شده است و از آن با نام طرح تفصیلی یاد می‌شود. بعد از تشکیل پرونده مالک در شهرداری و بازدید ملک از طرف مسئول شهرسازی، نیاز است تا گزارش مأمور فنی مورد بررسی قرار گرفته و کاربری ملک مورد نظر تعیین شود.

 در شرایطی که بعد از بررسی کاربری ملک، معلوم شود ملک مورد نظر در طرحهای شهرداری قرار گرفته، نیاز است تا بررسی‌های بیشتر برای مشخص شدن عدم تداخل ساخت بنای مربوطه با پروژه‌های عمرانی شهرداری، انجام شود. در صورتی که تداخل وجود داشته باشد؛ بعد از مشخص شدن میزان تراکم آن، اصلاحات مربوطه لحاظ می‌شود.مراحل گرفتن پروانه ساختمان

 ۴. تهیه نقشه توسط مالک پروژه

مرحله بعدی مربوط به صدور دستور تهیه نقشه از مرگ مورد نظر می‌باشد که توسط کارشناس شهرداری صادر می‌شود و مالک موظف است نقشه ملک مورد نظر خود را جهت تکمیل پرونده و صدور پروانه ساختمان به مهندس معمار ارائه کند. اطلاعاتی که در نقشه مورد نظر ذکر شده عبارتند از:

  • ابعاد ملک که میزان باقی مانده از ملک اولیه بعد از اصلاح توسط شهرداری می‌باشد.
  • مساحت زمین بعد از اصلاحات که شامل مشخص کردن مساحت زمین مورد نظر بعد از از انجام اصلاحات از طرف شهرداری می‌باشد.
  •  تعیین تعداد طبقات و سطح اشغال شده در هر طبقه مطابق با متراژ سند و عرض گذر

 ۵. طراحی نقشه معماری برای ملک

 در این مرحله نقشه ملک مورد نظر باید مطابق با قوانین شهرداری طراحی شود. این قسمت از مهم‌ترین مراحل صدور پروانه ساختمان می‌باشد چون نقشه قطعی ملک برای طراحی مشخص شده و نکاتی مثل تعداد پارکینگ، متراژ واحد مسکونی و تجاری، کیفیت فضاهای طراحی و… به صورت کاملاً واضح مشخص می‌شوند.

لازم است برای دریافت تأییدیه نقشه به شهرداری مراجعه شود. در صورتی که بعد از بررسی‌های لازم، نیاز به اصلاحات بود، باید به دفتر مهندسی ارجاع داده شود تا اصلاحات مربوطه روی آن اعمال گردد.

مراحل لازم برای گرفتن مجوز ساخت ویلا کدام اند؟
حتما بخوانید:

 ۶. تعیین پرداخت عوارض شهرداری

 بعد از دریافت تأییدیه نقشه معماری، باید عوارض نوسازی و شهرداری ملک مربوطه، با توجه به متراژ هر طبقه و نوع کاربری ساختمان مشخص شده و پرداخت گردد.

 ۷. تهیه مدارک پیش نویس توسط مالک

بعد از اینکه عوارض نوسازی و شهرداری به اداره مربوطه پرداخت شد، باید مدارک پیش نویس از طرف مالک پروژه تهیه شود. بعد از این کارها و تکمیل و ارائه آن به دفاتر خدمات شهرداری، باید فرم تعیین ناظر توسط مالک ارائه شود بعد از تکمیل فرم، از طرف دفاتر خدمات شهرداری، ناظر مربوطه معرفی می‌گردد.

 با مشخص شدن ناظر پروژه ساخت و ساز، یک قرارداد قانونی بین مالک و ناظر بسته می‌شود. مدارکی که باید در فرم پیش نویس توسط مالک به شهرداری ارائه شوند شامل:

  •  برگ سبز مهر شده در رشته‌های معماری، برق، مکانیک و سازه
  •  برگ سبز یا سهمیه ناظر به همراه قرارداد بین ناظر و مالک پروژه
  •  برگ تعهد مبنی بر رعایت اصلاحیه بنا و تأییدیه‌های آن
  •  فایل‌های مربوط به نقشه سازه، برق و نقشه مکانیک
  •  ارائه چک لیست‌های مربوط به مباحث ۱۹ و ۱۶ بارگذاری و زلزله
  •  برگه مربوط به تعهد مشاوره ژئوتکنیک و تاییدی خاک ملک مورد نظر

پروانه ساختمان

 ۸. چاپ پروانه ساختمان

بعد از این که پروژه مربوطه تیشو و تأییدیه‌های لازم دریافت کردید، این تأییدیه‌ها به صورت سیستمی ثبت می‌شوند و پروانه ساختمان صادر می‌شود.

 مدت اعتبار پروانه ساخت و ساز

 مدت زمان اعتبار پروانه ساختمان از تاریخی که صادر شده به مدت ۲ سال است. بنابراین پیمانکاران وظیفه دارند در مدت زمان ذکر شده که بر اساس متراژ ساختمان تعیین گردیده است، روند اجرای پروژه را به اتمام برسانند. در غیر این صورت، باید عوارض مربوط به تعویق ساخت و ساز را پرداخت کنند.

 به طور کلی مهلت ساخت یک ساختمان تا ۴ سال در نظر گرفته می‌شود. این مدت زمان با توجه به متراژ هر واحد مسکونی و تعداد طبقات متغیر است. با توجه به اینکه شهرداری زمان کافی برای تمدید در نظر گرفته، امکان تمدید پروانه ساختمان بعد از این دوره نیز امکان پذیر است.

سخن پایانی و جمع‌بندی

 قبل از اینکه اجرای پروژه ساخت و ساز آغاز شود، مالک این پروژه باید مراحل را برای دریافت پروانه ساختمان طی کنند و آنها تنها در صورتی می‌توانند به اجرای پروژه خود بپردازند که پروانه خود را دریافت کرده باشد. در این مقاله به طور مفصل به مراحلی که باید در این مسیر طی شود، پرداخته شد.

۱۰ نکته مهم برای ساخت ویلا در شمال کشور
حتما بخوانید:

ممنون از این که تا انتهای این مقاله همراه وب سایت ایستافرم بودید. امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید و مطالب گفته شده در آن برای شما مفید، کاربردی و سودمند بوده باشند. همچنین شما عزیزان در صورت تمایل به مطالعه مطالب مشابه، می‌توانید از لینک‌هایی که در ادامه در اختیارتان قرار می‌گیرند، استفاده کنید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top