انواع فونداسیون در ساخت و ساز + معرفی 4 نوع آن

اگر شما در زمینه ساخت و طراحی ویلا در شمال کشور، کمی آگاهی و آشنایی داشته باشید قطعاً نام فونداسیون را شنیده اید. فونداسیون یکی از مهم ترین و قابل توجه ترین بخش یک ساختمان می باشد و اهمیت بسیار زیاد آن سبب شده تا حساسیت و نظارت‌ها بر روی آن افزایش یابد. به طور کلی هر چه که وزن یا طبقات یک سازه افزایش یابد، به مراتب اهمیت و حساسیت فونداسیون نیز افزایش می یابد. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع فونداسیون در ساخت و ساز آشنا نماییم پس با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.فونداسیون به مجموعه کاملی از بخش‌های سازه گفته می‌شود که سبب اتصال سازه و خاک به یکدیگر می شود و انتقال بار و وزن سازه از طریق فونداسیون صورت می گیرد.

مقدمه‌ای از فونداسیون و وظایف آن

در واقع فونداسیون به مجموعه کاملی از بخش‌های سازه گفته می‌شود که سبب اتصال سازه و خاک به یکدیگر می شود و انتقال بار و وزن سازه از طریق فونداسیون صورت می گیرد. همان طور که می‌دانید، خاک دارای ساختمانی نرم می باشد و طاقت تحمل تنش‌های ناشی از وزن سازه را نخواهد داشت؛ یا به عبارتی سطح تحمل خاک بسیار پایین می باشد به همین منظور فونداسیون وظیفه دارد انتقال بارهای بخش فوقانی خاک را به زیر آن تنظیم کند.

در واقع وظیفه ی فونداسیون آن است که سبب شود تنش های بیش از حد به خاک وارد نشود، چرا که اگر این اتفاق بیفتد سبب ایجاد پدیده هایی می شود که خسارت های مالی و جانی جبران ناپذیری خواهد داشت. از این رو فونداسیون بخش‌های زیر سازه را محکم و استوار می سازد و اتصال محکم آن به خاک، سبب جلوگیری از تنش های زیادی می شود و خاک را برای ایجاد سازه و ساخت و ساز آماده می کند.

انواع فونداسیون در ساخت و طراحی ویلا در شمال

فونداسیون ها دارای انواع متفاوتی می باشند که هر کدام خاصیت و شرایط بخصوص خود را دارند. برای انتخاب فونداسیون در ساخت و ساز باید به شرایط اقلیمی و همچنین به شرایط اقتصادی توجه زیادی داشت. به همین دلیل از هر نوع فونداسیونی در موقعیت مکانی و شرایط ویژه‌ای استفاده می کنند.

گاهی وجود برخی از مصالح ساختمانی در حومه شهرتان سبب می شود تا یک فونداسیون خاص مورد توجه قرار بگیرد و از آن در ساخت و ساز استفاده شود. البته باید شرایط سازه را نیز در نظر گرفت؛ چرا که این گزینه تعیین می کند کدام یک از انواع فونداسیون در ساخت و ساز مورد بهره‌برداری و استفاده قرار بگیرد.برای انتخاب فونداسیون در ساخت و ساز باید به شرایط اقلیمی و همچنین به شرایط اقتصادی توجه زیادی داشت.

فونداسیون سنگی از انواع فونداسیون در ساخت و ساز

یکی از انواع فونداسیون در ساخت و ساز، فونداسیون سنگی است. به طور کلی در مکان هایی که دسترسی به سنگ به راحتی صورت می گیرد از پی سنگی برای فونداسیون استفاده می شود. پی سنگی به دلیل ارزان قیمت بودن گزینه بسیار مناسبی محسوب می‌شود.

البته باید توجه داشته باشیم که برای پی سنگی باید سنگ های خاصی را استفاده نمایید، برای مثال نباید این سنگ ها حالت پوسیدگی داشته باشند؛ چرا که هرچقدر سالم تر باشند، مقاومت آن‌ها نیز بیشتر خواهد بود. در کنار آن نباید از سنگهای صیقلی و صاف استفاده کنید؛ چرا که به دلیل مرزدار بودن برای ساخت و طراحی ویلا در شمال مناسب نمی باشند. این سنگ ها حالت ناپایداری دارند و می توانند در آینده خطر آفرین باشند و خسارت ها و خطرات بسیار زیادی را ایجاد کنند.

در پی سنگی معمولاً ملات را از نوع آهک و یا ماسه و سیمان قرار می دهند که البته به شرایط سازه بستگی دارد؛ یعنی اگر بار وارد بر فونداسیون زیاد نباشد از ملات آهکی استفاده می کنند و اگر بار وارده بر سازه زیاد باشد و از تعداد طبقات بیشتری برخوردار باشد، از ملات ماسه و سیمان استفاده می کنند.از دیگر انواع فونداسیون در ساخت و ساز، می‌توان به فونداسیون بتنی اشاره کرد. این نوع فونداسیون به عنوان مستحکم ترین و مقاوم ترین پی شناخته می‌شود که معمولاً بسیاری از پیمانکاران از این پی استفاده می کنند. مقاومت این دسته از فونداسیون ها نسبت به بقیه بسیار زیاد می باشد و از آنها در مناطق زلزله خیز استفاده می شود.

فونداسیون بتنی از انواع فونداسیون در ساخت و ساز

از دیگر انواع فونداسیون در ساخت و ساز، می‌توان به فونداسیون بتنی اشاره کرد. این نوع فونداسیون به عنوان مستحکم ترین و مقاوم ترین پی شناخته می‌شود که معمولاً بسیاری از پیمانکاران از این پی استفاده می کنند. مقاومت این دسته از فونداسیون ها نسبت به بقیه بسیار زیاد می باشد و از آنها در مناطق زلزله خیز استفاده می شود.

برای استفاده از این پی در ساخت و ساز ابتدا در کف آن مقداری بتن سیمان می ریزند چرا که باعث می‌شود سطح خاک و بتن اصلی از هم متمایز شود. همچنین از این طریق، جهت بتن ریزی اصلی را تراز می‌کنند.

در مرحله بعد با استفاده از تخته های مخصوص، قالب بندی های مورد نیاز را انجام می دهند و بتن مورد نیاز را بر اساس بار سازه و محاسبات مهندسی در عرض مشخصی می ریزند و آن را متراکم می‌کنند که البته متراکم کردن آن ها روش های گوناگونی انجام می گیرد مانند لرزاننده متراکم.

نکته قابل توجه

در بین بتن، میلگرد و قالب نیز جاسازی می شود چرا که این موضوع سبب افزایش استحکام سازه می شود و سبب می شود تنش های برشی احتمالی با قدرت بیشتری کنترل و تحمل شود؛ البته هنگام انجام پی ساختمان، شناژ نیز انجام می‌شود اما شناژ ها بر اساس نوع ساختمان ممکن است تفاوت هایی با یکدیگر داشته باشند.در بین بتن، میلگرد و قالب نیز جاسازی می شود چرا که این موضوع سبب افزایش استحکام سازه می شود و سبب می شود تنش های برشی احتمالی با قدرت بیشتری کنترل و تحمل شود؛ البته هنگام انجام پی ساختمان، شناژ نیز انجام می‌شود اما شناژ ها بر اساس نوع ساختمان ممکن است تفاوت هایی با یکدیگر داشته باشند.

فونداسیون شفته‌ای از انواع فونداسیون در ساخت و ساز

یکی دیگر از انواع فونداسیون در ساخت و ساز، فونداسیون شفته‌ای است و می توان گفت که از ابتدایی ترین و ساده ترین پی‌ها برای ساختمان‌های کوچک در اندازه دو الی سه طبقه، به شمار می‌رود. این نوع فونداسیون از جنس آجر تهیه می‌شود. فونداسیون شفته ای، مخلوطی از آب، گرده آهک، شن و خاک می باشد که در بعضی مواقع برای اینکه مقاومت آن را افزایش دهند کمی خرده سنگ نیز به این ترکیب اضافه می‌کنند.

در این فونداسیون مخلوط را در قسمت پی ساختمان می‌ریزند که قطر این مخلوط باید ۲۰ الی ۳۰ سانتی متر باشد. بعد از آن که مخلوط به سطح مورد نظر رسید آن را هموار می‌کنند و صبر می‌کنند تا آب مخلوط تبخیر شود تا بتوانند آن را متراکم کنند و دوباره روی آن ملات بریزند. تا زمانی که پی پر شود این کار را ادامه می دهند. به طور کلی از این فونداسیون ها برای ویلاهای یک طبقه استفاده می‌کنند و همچنین هزینه آنها نسبت به فونداسیون های دیگر بسیار کمتر می باشد.

نکاتی برای ساخت ویلا + در قدم اول چه کار کنیم؟
حتما بخوانید:

فونداسیون آجری از انواع فونداسیون در ساخت و ساز

از دیگر انواع فونداسیون در ساخت و ساز می توان به فونداسیون آجری اشاره کرد. در واقع این فونداسیون برای ساختمان های کوچک و دارای بار وارده کم استفاده می شود. ریشه این فونداسیون همانند فونداسیون سنگی باید ۱۵ الی ۲۰ سانتیمتر باشد همچنین عرض پی نیز بایستی ۳۰ الی ۴۰ سانتی متر باشد. همانطور که از نامش مشخص است، این فونداسیون با آجر ساخته می شود و آجر ها معمولاً به صورت پلکانی روی هم قرار می گیرند.در صورتی که فونداسیون نتواند بار ساختمان را به خوبی تحمل کند موجب ریزش ساختمان و ایجاد خسارت های جبران ناپذیری می شود.

نقشه انواع فونداسیون در ساخت و ساز بر اساس چه مواردی تعیین می‌شود؟

یکی از موارد بسیار مهم امروز مهندسی سازه می باشد که به عنوان یکی از مراحل قانونی ساخت و ساز در نظر گرفته شده است. به همین دلیل فونداسیون ساختمان بسیار پر اهمیت است و در صورتی که فونداسیون نتواند بار ساختمان را به خوبی تحمل کند موجب ریزش ساختمان و ایجاد خسارت های جبران ناپذیری می شود.

البته نقش فونداسیون با توجه به عوامل مختلفی تعیین می شود. برای مثال در نقشه پارامترهای مختلفی مانند نوع پی، ارتفاع، عرض پی، میزان مصالح و … باید مورد توجه قرار بگیرد. اولین گامی که در نقشه کشی ساختمان موثر است و از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد؛ وزن سازه و نوع آن می باشد.

در مراحل بعد میزان بار سازه محاسبه می‌شود و عرض و ارتفاع پی بر این اساس تعیین می‌شود. نقشه پی توسط مهندسان ساختمانی طراحی خواهد شد و در هنگام اجرا باید با دقت بسیار بالایی بررسی و ارزیابی می شود.

نگاهی دقیق به مراحل صفر تا صد ساخت ویلا
حتما بخوانید:

نکات مهم در زمان اجرای انواع فونداسیون در ساخت و ساز

بسیاری از افراد معتقدند که سخت گیری هایی که در اجرای پی و بخش‌های دیگر ساختمان صورت می‌گیرد برای افزایش هزینه‌ها می باشد. اما این عقیده کاملاً یک باور غلط می‌باشد؛ چرا که می توان با دیدن اتفاقات و حوادث امروزی این سخت گیری ها را به خوبی درک کرد.

هنگامی که سختگیری ها بیشتر باشد، پیمانکار نیز دقت و توجه خود را در زمینه ساخت و ساز افزایش می دهد و احتمال بروز مشکلات مهندسی کاهش می یابد. اگرچه این پروژه با افزایش هزینه‌های مالی همراه است، اما در آینده سبب حفظ جان و کاهش خسارت‌های مالی برای شما می شود و بسیار کاربردی است.بسیاری از افراد معتقدند که سخت گیری هایی که در اجرای پی و بخش‌های دیگر ساختمان صورت می‌گیرد برای افزایش هزینه‌ها می باشد. اما این عقیده کاملاً یک باور غلط می‌باشد؛ چرا که می توان با دیدن اتفاقات و حوادث امروزی این سخت گیری ها را به خوبی درک کرد.

سخن آخر

پیشنهاد ما به شما عزیزان این است که برای انجام فونداسیون با پیمانکاران حرفه ای مشورت کنید. چرا که آنها تمام بخش های ساختمان و سازه شما را تحت نظارت قرار می دهند. در این حالت می توانید با خیال راحت به ادامه ساخت و طراحی ویلا در شمال بپردازید. زمانی که مهندس ناظر، ساختمان را تایید کند. شما می توانید مجوزها و سند ساختمان را دریافت کنید که در نتیجه می توانید برای اجرای انواع فونداسیون در ساخت و ساز خود با یک گروه پیمان کار حرفه‌ای مشورت کنید و از نظریات و تجربه آنها در انجام امور خود کمک بگیرید که می‌تواند کمک مفیدی برای شما در این زمینه باشد.

همه چیز درباره ساخت ویلا در مناطق شمالی کشور
حتما بخوانید:

 ممنون که تا انتهای مقاله همراه وب سایت ایستا فرم بودید. امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید. همچنین موارد و نکاتی که در این مقاله در رابطه با انواع فونداسیون در ساخت و ساز در اختیار شما قرار گرفته‌اند برایتان کاربردی، آموزنده و مفید واقع شده باشند. شما می‌توانید در صورت تمایل برای مطالعه مقالات مرتبط بیشتر در زمینه طراحی فضای سبز و محوطه سازی ویلا، طراحی و ساخت ویلا در شمال کشور، طراحی دکوراسیون داخلی و سبک‌های مختلف معماری و همچنین سایر مطالب مرتبط با آن، به لینک مقالاتی که در زیر در اختیار شما قرار داده می‌شود مراجعه فرمایید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top